kávézacc

Kávéfőző karbantartása

 

Ne csak szeresd, tisztítsd is!

Ha szeretsz kávézni és napi rendszerességgel használjátok a kávéfőzőt, gondolnod kell a kávégép megfelelő karbantartására is! Ha bérelt eszközről van szó, akkor nagy valószínűséggel a tisztítószereket biztosítani fogják számodra a programok elvégzéséhez, vagy felárral elvégzik helyetted a vízkőoldást és zsíroldást.

2015. januárban megjelent egy cikk "8 dolog, amit nem takarít (eleget)" címmel a dívány.hu honlapján. Ha eddig kétségeid voltak afelől, hogy szükséges-e a kávéfőzőnket takarítani, akkor mindenképp olvasd el ezt a cikket:

"Tegye a szívére a kezét, és mondja meg mikor fertőtlenítette utoljára a kávéfőző vízadagolóját? És nem is a vízkő a probléma vele: a National Sanitation Foundation a vizsgált adagolók 50 százalékában talált penészt. Riasztó, nem? A készülékek használati utasításában általában szerepel, hogyan lehet tisztán tartani ezt az alkatrészt. Egyes gyártók azt ajánlják, hogy töltsük fel az adagolót ecettel, majd forraljuk addig, amíg a folyadék fele nem távozik a kancsóba, ezután hagyjuk úgy egy órát, és menjen le a teljes program. Az ecet után párszor érdemes vízzel is átfőzetni a gépet, hogy az ecetnek nyoma sem maradjon."

Penész, ecet!? Sosem gondoltam volna, hogy ezeket a szavakat a kávéval kell majd egy lapon említeni! A vízkövet még értem, de hogy penész is legyen!? Ez már sok! A legjobb, ha egyik sincs, persze azért ez megfelelő odafigyelés nélkül nem lehetséges! Professzionális szinten az ecet használatát semmiképp sem javasoljuk, ez károsíthatja a belső tömítéseket, alkatrészeket, inkább használjuk az erre megfelelő anyagokat, melyek kifejezetten erre a célra lettek kifejlesztve. Az automata kávégépeknél a vízkő képződés egy folyamatos problémaforrás. Lerakódik a kazánban, dugulást okozhat a legkülönfélébb helyeken, semmiképp nem használ a kávégépeknek, bosszúságot és költséget okoz a kávégép tulajdonosoknak vagy bérlőnek. Ha lágy víz használatára nincs lehetőséged, rendszeresen vízkőtelenítsd a kávégépét! Sok eszköz kijelzi a vízkőtelenítés időszerűségét, de tudni kell, hogy a kávégép nem képes megállapítani a lerakódott vízkő mennyiségét. Ha elérik a számukra beállított adagszámot vagy vízmennyiséget akkor az erre alkalmas eszközökön felgyullad (na nem szó szerint) a figyelmeztető jelzés! És ha már a kávéfőzőnk nem rest szólni nekünk, hogy eljött az ideje a tisztán tartásának, akkor vegyük komolyan a figyelmeztetést! A főzőegység tisztítása a nedves zacc felhalmozódása miatt fontos, hiszen kiváló táptalajt képezhet a penészgombáknak. Készüléktől függően történhet ez egy belső tisztítóprogram segítségével a zsíroldással egybekötve pl az F11-es készülék esetében, vagy a főzőegység kivételével és folyó víz alatti elmosásával a Nivonák esetében.