nyers kávé

A kávégépek non plus ultrája

 

A kávégépek non plus ultrája

Egy kevéssé ismert tény, hogy a világon a legkedveltebb kávék egészen az Etiópiai Kaffa provinciából érkeztek. Az afrikai Etiópiában, egészen pontosan az Abesszíniai magasföldön nagy valószínűséggel már Krisztus után 1000-ben termesztettek kávét. Ha, 1000 óta fogyasztunk kávét, az azt jelenti, hogy 1015 éves a kávézás kultúrája! Egy teória szerint a világon az első kávé a török bor szóból származtatható –“qavah” vagy “kahve”. Az alkohol fogyasztása a Muszlim kultúrában szigorúan tilos, ezért inkább kávéztak helyette, ami később kiderült legalább annyira élénkítő, mint a bor. Egyszer csak a bor főnevet használták az általuk sokkal jobban kedvelt kávéra. A kávé szó pedig ebből a két szóból alakult ki (“qavah” vagy “kahve”).

kávészüret.jpg

Van azonban olyan feltevés is, hogy a kávé szó az arab guhwaból származik, ami serkentőt jelent.

De, érdekes megvizsgálni például azt, hogy az abesszíniai Kaffa városnév és a kávé szó közötti összefüggés a világ különböző népeinek nyelvében miként tükröződik: 
A kávé arabul : quahwa, törökül: kahve, görögül: coféo, románul: cofea, oroszul: kophe, lengyelül: kawa, csehül: káwa, németül: Kaffee, olaszul: café, spanyolul: café, portugálul: café, franciául: café, hollandul: koffie, dánul: koffe, svédül: koffe, norvégül: koffe, angolul: coffee.

Sokan és sokféleképpen szeretjük a kávét. A legtöbben otthon, saját kávégépünkön lefőzve fogyasztjuk a legnagyobb szeretettel. De, nem mindegy, hogy a kávéfőzőnk mire képes. Sok márka közül válogathatunk, gondoljunk csak a ma nagyon divatos Krups, De-Longhi, Saeco, Russel Hobbs termékekre.

Ezeken felül létezik még egy olyan márka is, amely (még) nem ennyire elterjedt. Ez a NIVONA.

Az Apparate GmbH 2005 óta forgalmazza ezeket az első osztályú, új generációs, innovatív kávégépeket. A vállalat központja Nürnbergben található – évtizedes háztartási kisgépgyártói múlttal rendelkezik. A cég kereskedelmi politikája különbözik versenytársaitól:

a NIVONA kizárólag kiskereskedelmi partnereken keresztül értékesíti készülékeit. Ezért nem találja meg a NIVONA készülékeket a nagy áruházláncokban. És ez az oka annak, hogy a Nivona kávégépeket nem lehet megvásárolni műszaki boltokban, elektronikai nagykereskedelmi áruházakban, kizárólag erre specializálódott boltokban kaphatók szakértőktől.

És itt még nincs vége, folytatás következik...