cappuccino

Barista az irodában

 

Mi fán terem a barista?

A nemzetközi szakmai szóhasználatban a „barista” a profi kávékészítő megnevezése, igaz az olasz eredetű szó eredetileg egyszerűen bárost jelent. Az Egyesült Államokban a nyolcvanas években, az első kávézóláncok megjelenésével kezdte hódítását az eszpresszókultusz. Ez a trend tette hirtelen ismertté és elismertté a kávéhoz és az eszpresszó technológiához értőket. Világszerte egyre több helyen kezdték baristának hívni az eszpresszóalapú kávéitalokat készítő vendéglátós szakembereket, akik rendszerint szigorú kiképzést kapnak a különböző kávéfajták elkészítését illetően. Ismerniük kell a kávékészítés teljes folyamatát, gyakorlatilag a szüreteléstől kezdve: a kávénövényt és annak fajtáit, annak szüretelését és tárolását, a pörkölés módjait és folyamatát, a darálás módszereit, a kávé megfelelő tömörítését, az elkészítéshez szükséges anyagok fizikai jellemzőit, valamint képesnek kell lenniük a vendég ízlését figyelembe véve megfelelő kávét ajánlani. Ezek fényében magyarul hívhatnánk őket kávémestereknek is!

A kilencvenes években, az angolszász országokban egymás után nyíltak a kávézó láncok, majd a független kávézók, ahol a munkaerőhiányt gyakran alkalmi állást kereső diákokkal pótolták. A gyorsan tanuló, de könnyen pótolható, ezért gyakran cserélődő időszaki diákok egyfajta betanított munkásként készítették a kávét, ami csökkentette a barista munkakör megbecsültségét. De az ezredforduló jelentős változást hozott ez ügyben. A világ kávésszövetségei felismerték, hogy a kávé világán belül egyre nagyobb hangsúly esik az eszpresszóra. Így komoly szakmává válhatott a kávémesterség. 2000 óta nemzetközi vetélkedőket is rendeznek baristáknak; hazánkban 2003-ban volt az első! Ami talán kicsit úgy tűnik, hogy megkésve érkezett hiszen a 18. században Budapestet, mint „a kávéházak városát” is emlegették.

Egy igazi baristának szakszerűen, higiénikusan, a megfelelő tempóban kell dolgoznia, emellett gazdaságosan és kedvesen. Ismernie kell a kávézás kultúráját a keverékkialakítástól a kávébárig, a technológiát és a minőségi kritériumokat. Nem árt, ha tájékozott a „kávés világban”: a kávéházak és kávés technológiák történelmében, különböző kávékultúrák ismeretében. Ehhez a munkához nemcsak szaktudás, de kedv és elhatározás is kell, hogy igazi kávéélményt tudjon nyújtani! És ez az, amitől egy barista igazán jó! Egy nagyon lényegretörő beszámolót olvashattunk a Gormet Riporter tollából egy idei versenyről.

Na, de mi a helyzet egy irodai kávé esetében?

Mi a Koffein Service-nél hiszünk abban, hogy a munkahelyi kávé igenis legyen a lehető legjobb minőségű, amellett, hogy azt bárki hozzáértés nélkül el tudja készíteni. Ezért olyan készülékeket helyezünk ki partnereinknél, amelyek ennek a követelménynek eleget tesznek és nem utolsó sorban az általunk kínált kávékeverékek összeállítása során is a tökéletességre törekszünk. Mindezt annak érdekében tesszük, hogy ott ahol a legtöbb időt töltjük, vagyis a munkahelyünkön mindig elérhető közelségben legyen a kedvenc kávéja!