eszpresszo kávé

Mi is az espresso?

 

Az eszpresszó szakértője

A kávézás elterjedéséhez jelentős mértékben hozzájárult az otthoni és irodai fogyasztást támogató eszpresszógépek számának növekedése. Mivel ebből a típusú kávéfőzőből gyártottak és adtak el a legtöbbet a világon, így a kávéhoz legjobban értő szakemberek is az eszpresszó készítés tudományában mélyedtek el elsőként. Az alapanyagot tekintve; a babkávé cserjének két legismertebb fajtája az Arabica és a Robusta. Mindkét fajtának vannak variánsai, alfajtái és különböző nemesített kávék is léteznek, a legtöbb kávégyártó és forgalmazó ennek a két kávécserjének a termését dolgozza fel és értékesíti. Minősége és aromája miatt az arabica számít a jobb kávéalapanyagnak, a kereskedelemben forgalmazott kávémennyiségnek viszont nehezebb termesztése miatt csak kisebb részét teszi ki.

A Robusta kávénövény jellemzői

robusta igénytelenebb és ellenállóbb fajta és az alacsonyabban fekvő területeken (200-800 m) is megterem. Ennek nagy hatása van a kávé termelésére: a robustát nagyobb mennyiségben termesztik, mert ebben a magasságban könnyebben hozzáférhetők az ültetvények, olcsóbb a mezőgazdasági művelés, összességében alacsonyabbak a termelési költségei.

A robusta kávé fő termőterületei: Nyugat-Afrika, Elefántcsontpart, Angola, Uganda, Indonézia, Vietnám

Cserjéje erőteljesebb robusztusabb, akár a 10 méteres nagyságot is elérheti. Termése gömbölyű, éréséhez 11 hónap szükséges. A kávészemek kisebbek, mint az arabicáé, viszont többet terem.

Az Arabica kávénövény jellemzői

Az arabica növény törékenyebb, érzékenyebb fajta, kevésbé ellenálló a kártevőkkel szemben. A magasabban fekvő, nehezebben megközelíthető hegyvidéken nő, 1000-2000 m magasságban, hűvös, szubtrópusi éghajlaton. A legjobb termés az érintetlennek tűnő erdőszerű területeken terem, ahová már gépjárművel nem is jutnak el a farmerek, ennek hatására a kitermelés költsége is magasabb. Sajnos a farmerek többsége nincs megfizetve, ennek ellenére rengeteget dolgoznak a kávéval. Nagy nedvességigényű, tápanyagokban gazdag talajt és árnyékot igényel, nem bírja a tűző napsütést. A kávébab termése ovális, kissé lapos, két kávészemet tartalmaz, 7-9 hónap szükséges az éréséhez. Először 5 év után válik termővé, de 7 év szükséges az első igazi szürethez. 

Az arabica kávé fő termőterületei: Etiópia, Tanzánia, Guatemala, Java, Costa Rica, India. Kolumbia, Brazília.

A kávé ára folyamatosan változik, és egyre inkább növekvő tendenciát mutat.

arabica robusta.jpg

A kávébabból nyomás alatt készített ital neve az eszpresszó. Az elnevezés az italkészítés gyorsaságára utal. A név a "to press out" kifejezésből ered, amelynek jelentése "kifacsar" – rámutatva a presszókávé készítésénél alkalmazott folyamatra: a nyomás alatt lévő forró víz átpréselődik a finomra őrölt kávészemeken.

Eszpresszókávéról vagy espresso-ról akkor beszélünk, ha a 88-92 °C-os vizet 9 atmoszféra nyomással préseli át az erre alkalmas gép, a mintegy 7 g őrölt kávéból készült, tömörített "pogácsán", 20-30 másodperc alatt. Az eredmény 25-35 ml főzet. A rövidebb espresso-t ristretto-nak, a hosszabbat lungo-nak hívják. Ezek szolgálnak alapul a cappuccino, a macchiato, a latte macchiato és számos más kávéital készítéséhez. A megfelelő minőségű kávéból a fenti paraméterek betartásával készített espresso tetején 2–4 mm vastagságú, hosszabb ideig megmaradó sűrű krém, a crema képződik, ami ennek a feketének a sajátja, ez a kávészemekben található zsírok szétolvadásának köszönhetően jön létre.

Az eszpresszó a legösszetettebb kávéital. Szerkezetében egyszerre oldat, mert a kávéitalba a főzővíz sok szín-, íz-, és hatóanyagot old. Emulzió, mivel a nyomással kinyert olajtartalom "láthatatlanul" keveredik a vizes részekkel. De szuszpenzió is, hiszen az italban csak mikroszkóppal észrevehető, parányi kávészemcsék úszkálnak. És ez mind csak egy töredéke annak, amit a baristák tudnak a kávékészítésről!